Select your language

News and Articles

Olemme rajanneet Suomen Huiluseuran sisältöä vain jäseniemme käyttöön. Mikäli olet jo seuramme jäsen ja sinulta puuttuu vielä tunnukset sivuille, olethan yhteydessä jäsensihteeriimme. Jos et ole vielä jäsen, käy täyttämässä jäsenhakemuslomake 

Sain elokuun alussa testiin Katri Rehnströmin kolmannen huilunsoiton opetusmateriaaliksi tehdyn kirjan “Improkatin ABC -kappaleita ja harjoituksia huilulle”. Ala-Keiteleen musiikkiopiston huiluluokkani on päässyt lukuvuoden alkaessa tutustumaan Ellington-kissaan  ja Monk-hiireen huilutuntien lomassa. Tuttavuus jatkuu varmasti myös jatkossa. 

 Improkatin ABC -kappaleita ja harjoituksia huilulle on esteettisesti näyttävä ja kutsuva. Violetti kansi ja värikkäät kuvat herättävät mielenkiinnon. Kirjan alussa on Ellington -kissan ja Monk -hiiren esittely. Nämä kaksi hahmoa seikkailevat kirjan sivuilla ja johdattavat soittajaa hauskalla tyylillä improvisaation maailmaan. Hahmot ovat saaneet oppilaani nauramaan ja etenkin Etelä-Pohjanmaan murre on aiheuttanut ihmetystä meille keskisuomalaisille. Stadin slangia olemme onnistuneet tulkitsemaan hieman helpommin. Sarjakuvamaisuus ja hilpeys on purrut muutenkin ja innostanut selailemaan kirjaa pidemmälle katsomaan mitä Ellington ja Monk puuhailevat.  

1 Improk

Kirja on jaettu seitsemään lukuun ja jokaisessa luvussa on improvisaatioon ja rytmimusiikkiin liittyviä teemoja. Improkatti alkaa peleillä ja leikeillä, joita voi tehdä jo muutaman äänen oppimisen jälkeen. Oppilaani pitivät näistä harjoituksista paljon ja muokkasimme niitä myös yhdessä. Kirjan seuraavat luvut käsittelevät tuttuja lauluja (pentatonisia, sekä duurilauluja), joihin rakennetaan omia sooloja sointujen pohjalta. Sointujen soittaminen numerokoodein ja soolojen rakentaminen koodien kautta lisäsi harjoitusten monipuolisuutta, sekä herätti mielenkiintoa oppilaissani. Kirjan neljäs luku on nimetty hauskasti “Kissankulman rytmit” ja se käsittelee swing- ja jazz-fraseerausta. Erityisen hauska harjoitus on ollut perinteisestä “Ostakaa makkaraa” -laulusta Katrin tekemät variaatiot “Svengaavat makkarat”. Viides luku käsittelee blues-asteikon muodostamista ja rakennetta. Luvusta löytyy Katrin säveltämät kappaleet asian tiimoilta. Kuudes luku perehtyy kansanlaulujen kautta asteikkosoittoon sekä moodeihin. Katrin säveltämiä kappaleita eri genreissä mm. Ruokakuppi-reaggae ja Kalanruoto-calypso löytyy seitsemännestä luvusta. 

 

Kaikkiin kirjassa esiintyviin kappaleisiin löytyy yksinkertaiset pianosäestykset ja audiotaustat ovat tulossa. Aukikirjoitettujen pianonuottien lisäksi nuoteista löytyvät sointumerkit. Pianoa vain vähän soittava huiluopekin (allekirjoittanut) on saanut komppailtua oppilaiden mukana. Kirjassa on tilaa omille ideoilla, sekä omien soolojen luonnostelulle. Kappaleiden sointukierrot ovat kirjoitettu selvästi ylös, joka auttaa oppilasta ja opettajaa hahmottamaan harmoniaa. Hauskasti nimetyt teoria-pläjäykset “Katinkontit” syventävät ja selittävät teoria-asioita. Improkatin ABC toimii hyvin opettajan käyttössä, jolle rytmimusiikin soittaminen ja pop&jazz-teoria ei ole tuttua. 

Mielestäni kirja sopii hyvin käytettäväksi perusopintojen alussa olevien ja myös pidemmällä olevien oppilaiden kanssa. Improvisointi ja pop&jazz -alkeet  (rytmitys ja fraseeraus) ovat mielenkiintoisia myös pidemmällä olevilla oppilaille, joille nämä asiat ovat uusia. Olen käyttänyt kirjaa Katrin itsensä ehdottamalla “välipala” -taktiikalla. Usealla tunnilla on otettu pieni pala kirjasta käsiteltäväksi ja sitä on mahdollisesti jatkettu myös seuraavalla tunnilla. Katrin omat sävellykset ovat olleet hauskoja lisiä tuttujen laulujen rinnalla, sekä herättäneet hilpeyttä humoristisilla aiheillaan. 

Improkattiin pääsi muutama painovirhe, korjaussivu on ladattavissa täältä. 

Lue Katrin haastattelu heinäkuulta täältä. (vain SHS:n jäsenille).

Improkatin ABC -kappaleita ja harjoituksia huilulle löytyy useammista nuotti- ja kirjakauposta (mm.BoD Kirjakauppa, Ostinato, AdlibrisSuomalainen KirjakauppaPrisma), sekä kirjastoista. 

Improkatti kanootti