Artiklar och nyhetsbrev

Suomen Huiluseuran jäsen. Luo oma käyttäjätunnus uusille nettisivuillemme! Nyt sivujen koko sisältö on avoinna kaikille, mutta syyskuusta 2020 alkaen osa artikkeleista suunnataan vain kirjautuneille käyttäjille. Käytä rekisteröityessäsi koko nimeäsi, että sinut voidaan tunnistaa seuran jäseneksi.

Sibelius-Akatemian kansainvälinen toiminta on aktivoitunut entisestään viime vuosina. Myös huilurintamalla tapahtuu, meille saapuu säännöllisesti ulkomaisia huilisteja opettamaan talon huiluopiskelijoita. Normaali tahti on ollut viime aikoina 4-5 huilistivierasta per vuosi. Toivottavasti korona tai muut virukset eivät tulevaisuudessa pahemmin sotke tätä meille tärkeää toimintaa!

Meillä vieraili lukuvuoden 2019-20 aikana kolme huiluopettajaa: Johanna Dömötör (Linz), Hyeri Yoon (Soul) ja Christina Fassbender (Berliini). Neljäskin vierailu oli suunniteltu, mutta Anne Cathérine Heinzmannin (Essen) vierailu jouduttiin siirtämään viruksen takia tulevalle syyskaudelle.

Kaikki neljä vierailua ovat osa koulumme kv. vaihto-ohjelmaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että minä käyn vastavuoroisesti opettamassa ko. koulujen huilisteja. Matkakustannuksista vastaa eurooppalaisten osalta EU Erasmus-ohjelman kautta, opetustyö tehdään puolin ja toisin talkoohengessä.

Sibelius-Akatemian mestarikurssit ja opettajavierailut ovat avoimia yleisölle, ja moni olikin saapunut seuraamaan näitä kursseja.

Johanna Dömötör 30.11.-1.12.2019

Lukuvuoden ensimmäinen huilistivieras oli 30.11.-1.12. unkarilais-saksalainen Johanna Dömötör, joka on professorina Linzin Bruckner-yliopistossa Itävallassa. Minulla oli ilo vierailla siellä opettamassa toukokuussa 2019. Puitteet siellä ovat siellä kerrassaan hulppeat, ja kaupunki muutenkin viihtyisä ja hieno. Johanna sai professuurinsa Linzissä jo kolmikymppisenä v. 2012. Valintaa pidettiin silloin sensaationa, taisi olla jonkun sortin nuoruusennätys. Johanna on jo ehtinyt rakentaa huiluluokkaa muutaman vuoden ja tulokset kuuluvatkin jo.

Johanna opetti meillä kaksi pitkää päivää. Opetus oli intensiivistä ja mukaansatempaavaa. Hän myös soitti varsin paljon malliksi, vieläpä todella hienosti. Opiskelijat olivat vierailuun tyytyväisiä, ja moni ryhtyi miettimään hakeutumista vaihtoon Linziin.

Johanna Domotor ja iloiset kurssilaisetJohanna Dömötör ja iloiset kurssilaiset.Johanna opastaa Henna NiemistaJohanna opastaa Henna Niemistä.Senja MakiSenja MäkiJo Shan Lee ihastelee Johannan soittoaJo-Shan Lee ihastelee Johannan soittoa.ProstProst!

Hyeri Yoon 17.-18.1.2020

Korealainen huilisti Hyeri Yoon opetti SibA:ssa kaksi päivää 17.-18.1. Hyeri asuu perheineen Pariisissa, mutta hän viettää puolet vuodesta Soulissa Etelä-Koreassa. Hän on siellä professorina SNU:ssa (Seoul National University), joka on ehkä Korean merkittävin yliopisto. Vierailin opettamassa tuossa koulussa marraskuussa 2019. Yliopistolla on upea kampus kaupungin ulkolaidalla, vuorten kupeessa. Huilistien taso on siellä erinomainen niin kuin Koreassa yleisesti muutenkin.

Hyeri lähti nuorena ihmelapsena Yhdysvaltoihin opiskelemaan, siellä opettajina olivat Julius Baker, Jeffrey Khaner ja Jeanne Baxtresser. Hän jatkoi opintojaan Baselissa ja Pariisissa Peter-Lukas Grafin ja Alain Marionin luokilla. Tämä lista hänen vakituisista opettajistaan on kyllä legendaarinen!

Hyerin opetuksessa kuului päällimmäisenä hienostunut ranskalainen huilukoulu, johtuen ehkä hänen nykyisestä asuinympäristöstään. Tämä oli tervetullutta, sillä ranskalaiset vaikutteet eivät meillä ole niin vahvoina edustettuina.

Greta Poceviciute kuuntelee ohjeitaGreta Poceviciute kuuntelee ohjeita.Julia van der Haagen ja Hyeri duettonaJulia van der Haagen ja Hyeri duettona.Livia Schweizer mietteliäänäLivia Schweizer mietteliäänä.Tarkkaavainen yleisoTarkkaavainen yleisö.Ryhmassa Hyerin kanssaRyhmässä Hyerin kanssa.Eraassa helsinkilaisessa ravintolassa Yuki Koyama Jin A Lee Hyeri ja PeteEräässä helsinkilaisessä ravintolassa Yuki Koyama, Jin A Lee, Hyeri ja Pete.

Christina Fassbender 7.-10.2.2020

Kauden kolmas opettajavieras oli Christina Fassbender Berliinin UdK-taideyliopistosta. Christina on monelle ennestään tuttu vierailtuaan Uudenkaupungin Crusell-viikolla 2018. Useat suomalaiset ovat käyneet hänen kursseillaan Saksassa, ja opiskelijavaihdossa hänen luokallaan ovat olleet meiltä Jacintha Damström, Saara Lehtinen ja Enna Puhakka.

Christina opetti meillä neljä päivää 7.-10.2. ja ehti lisäksi soittaa upean konsertin Naoko Ichihashin kanssa Rautatiekadun uudistetussa kamarimusiikkisalissa. Christinan opetuksessa kehon hallinta, soiton ergonomia ja hengitys ovat keskiössä. Näitä työstettiin jokaisen oppilaan kanssa ainakin jossain määrin. Lisäksi Christina veti kaksi erillistä lämmittelysessiota. Näissä tehtiin erilaisia kehonhallintaan, kehontuntemukseen ja hengitykseen liittyviä harjoitteita ryhmässä. Tämä oli mielenkiintoista seurattavaa, sillä Christinalla on raikas ote tähän tärkeään aihepiiriin.

Stella Michaelia naurattaa Stella Michaelia naurattaa.Hengitysharjoituksia Christinan tahtiinHengitysharjoituksia Christinan tahtiin.Janette Levan ja Christina vetavat nuottaaJanette Levan ja Christina vetävät nuottaa.Martha Effe tulkitseeMartha Effe tulkitsee.Panak Hashemian ihmetteleePanak Hashemian ihmettelee.

Anne-Cathérine Heinzmann, syksy 2020

Huhtikuulle suunniteltu neljäs opettajavierailu, Anne-Cathérine Heinzmann Essenin Folkwang-taideyliopistosta, siirtyi tulevalle syyslukukaudelle. Ilmoitan vierailun tarkemman ajankohdan myöhemmin huiluseuran netti- ja fb-sivuilla.