Välj ditt språk

Artiklar och nyhetsbrev

Olemme rajanneet Suomen Huiluseuran sisältöä vain jäseniemme käyttöön. Mikäli olet jo seuramme jäsen ja sinulta puuttuu vielä tunnukset sivuille, olethan yhteydessä jäsensihteeriimme. Jos et ole vielä jäsen, käy täyttämässä jäsenhakemuslomake 

Taidekaupungin Huiluakatemia on uuden ajan kulttuuritapahtuma. Se tarjoaa kansainvälisen tason taide-elämyksiä ja huilunsoiton ohjausta Mänttä-Vilppulan inspiroivassa ympäristössä. 

 

 "Musiikki on sävelmä, jonka teksti on maailma."

Arthur Schopenhauer, filosofi

"Kilpailu on aina vastakkainasettelua. Se on itsekkyyttä ja toisen yläpuolelle asettautumista, siis eriarvoisuutta. Vahva kilpailuasetelma rajoittaa myös empatiakykyä."

Pertti Simula, psykoanalyytikko

 

Ensimmäistä kertaa 16.–18.9.2022 Mänttä-Vilppulassa järjestettävän Taidekaupungin Huiluakatemian keskiössä on huilunsoiton mestarikurssi, jonka ohjaa tapahtuman taiteellinen johtaja Sami Junnonen. Musiikkia ympäröivät myös kuvataide, taidefilosofia ja informaatiotiede. 

Viikonloppu huipentuu Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-salissa lauantaina 17.9. pidettävään konserttiin ja musiikin vuorovaikutuksellisuutta käsittelevään symposiumiin. Näihin tilaisuuksiin mestarikurssin oppilailla on vapaa pääsy. Kurssikeskuksena toimii Art Hotel Honkahovi, jossa on mahdollisuudet majoittumiseen sekä ruokailuun. 

Nykymaailmassa kaivataan henkistä ja fyysistä tilaa luovan prosessin tueksi. Tiede on osoittanut kilpailun ja vertailun olevan ihmiselle haitallisia. ”Taiteilijuus on kutsumus, jonka kehittäminen huippuun on yhdistettävissä hyvinvoinnin edistämiseen”, Sami tähdentää. ”Kansainvälisen tason noustessa kulttuurialojen työpaikoista kilpaillaan ankarasti. Taiteen ei kuitenkaan pitäisi olla urheilua. Arvojen ja asenteiden tarkistuksella voi olla myönteinen vaikutus myös työllistymiseen. Perinteisten väylien lisäksi vapaalla kentällä on mahdollisuuksia myös omia polkujansa kulkeville yksilöille.”

Tapahtuma pyrkii yhdenvertaisuuden edistämiseen, joten rajallinen määrä oppilaspaikkoja täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistuminen kurssille edellyttää kuitenkin vahvaa motivaatiota ja taitoja, jotka vastaavat vähintään musiikkioppilaitosten aiempaa perustasoa 3. Myös ammattiopiskelijat samoin kuin täydennyskoulutuksesta ja pedagogiikasta kiinnostuneet alan ammattilaiset ovat tervetulleita. Opetuskieli on suomi sekä tarvittaessa englanti. Kurssi on yleisölle avoin. Ilmoittautuminen kurssille päättyy 26.8.2022 klo 10. 

Oppilaat valmistavat kurssille vapaavalintaisen, noin 20–30 minuutin pituisen ohjelmiston, joka voi sisältää pianosäestyksellisiä teoksia, soolohuiluteoksia, etydejä sekä orkesteriotteita. Jokainen oppilas saa 45 minuuttia henkilökohtaista ohjausta. Säestäjänä toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kamarimusiikin opettaja, pianisti-säveltäjä Tuomas Turriago.

Kurssilla keskitytään monipuolisesti huilunsoiton teknisiin ja ilmaisullisiin valmiuksiin. Lisäksi pohditaan musiikkiin, taiteisiin sekä kulttuurialan hyvinvointiin liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä. Viikonlopun aikana tavataan myös hengitysvalmentaja Arttu Lipsonen.

 

The Communicative Language of Music

Tieteellis-taiteellinen symposiumi Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-salissa, la 17.9. klo 14:00–15:30

FT Paavo Arvola, kulttuuridokumentaristi Pekka Hako, säveltäjä-matemaatikko Uljas Pulkkis, kapellimestari Jackie Shin sekä pianisti-säveltäjä Melanie Spanswick

 

Koodeja

Konsertti Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-salissa, la 17.9. klo 16:30–18:00 (sis. väliajan)

Sami Junnonen, huilu
Tuomas Turriago, piano
Spanswick (ke.) – Bach – Mäenpää – Takemitsu – Leinonen (ke.) – Turriago

 

Taidekaupungin Huiluakatemian järjestää Mänttä-Vilppulan kaupunki. Yhteistyökumppaneina toimivat Serlachius-museot, Art Hotel Honkahovi sekä Tampereen yliopisto.

Lisätietoa sekä ilmoittautuminen mestarikurssille hinnastoineen löytyy tästä linkistä.