Nuori Huilisti-kilpailun tuomaristo on nyt julkaistu. Kilpailun arvovaltainen tuomaristo on koottu huilisteista ympäri Suomen. Olemme halunneet tuoda raateihin monipuolisesti kokemusta, nuorta näkemystä, pedagogista osaamista sekä teknistä- ja taiteellista ammattitaitoa niin opettajilta kuin orkesterimuusikoiltakin. Tuomariston jäseninä kilpailussa ovat:
A-SARJA, 16-19 VUOTIAAT
TIMO PULAKKA, tuomariston puheenjohtaja
Timo Pulakka aloitti huilunsoiton opinnot Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa Kokkolassa. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti huilunsoiton diplomitutkinnon ja piti ensikonserttinsa.
Pulakka toimi vuosina 1988-96 huilunsoiton yliopettajana Helsingin konservatoriossa, minkä jälkeen hän on soittanut Suomen kansallisoopperan orkesterissa. Avustajana Pulakka on toiminut monissa maamme orkestereissa, kuten RSO:ssa sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa. Lisäksi Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterin riveissä vierähti parikymmentä kesää.
Pulakka on ollut aktiivisesti mukana monissa alan luottamustehtävissä, kuten Kansallisoopperan orkesterin valtuuskunnan puheenjohtajana, henkilöstöedustajana Kansallisoopperan säätiön hallituksessa sekä jäsenenä Suomen Muusikkojen Liiton hallituksessa.
JAANA LAASONEN
Jaana Laasonen on Itä-Helsingin Musiikkiopiston huilunsoiton lehtori. Hän aloitti huilnsoiton opiskelunsa Suomessa ja jatkoi opintojaan Unkarissa Liszt Akatemiassa ja osallistui myös useille kesäkursseille Euroopassa. Hänen opettajinaan olivat mm. Lóránt Kovács, Tihamér Elek, Trevor Wye, Patrick Gallois, Frans Vester, Mikael Helasvuo, Anja Voipio ja Èva Hibay.
Laasonen suoritti huilunsoiton diplomin 1986 ja on sen jälkeen esiintynyt enimmäkseen kamarimuusikkona useissa eri yhtyeissä Suomessa ja Unkarissa. Hän on pitänyt Colour Flute- kursseja, sekä nuorten soittajien mestariluokkia useissa eri maissa. Huilistit kaikkialta maailmasta tulevat säännollisesti vierailemaan Itä-Helsingin Musiikkiopistoon seuraamaan hänen opetustaan.
BERNADETT BOGANYI
Bernadett Bogányi aloitti opintonsa Unkarissa Vácin kaupungin musiikkikoulussa. Suomeen muutettuaan hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Matti Helinin ja Mikael Helasvuon johdolla, ja täydentänyt opintojaan Lyonin konservatoriossa Philippe Bernold’n oppilaana sekä mm. Emmanuel Pahudin ja Patrick Gallois’n mestarikursseilla.
Suomen kansallisoopperan orkesterissa Bogányi on työskennellyt vuodesta 2006. Hän on soittanut lisäksi Tampere Filharmoniassa ja Helsingin kaupunginorkesterissa sekä vierailijana lähes kaikissa Suomen sinfoniaorkestereissa ja Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa. Bogányi on soittanut useita kertoja Pori Sinfoniettan solistina ja vuonna 2004 soolohuilistin sijaisena Malesian filharmonisessa orkesterissa Kuala Lumpurissa. Hän on siintynyt useiden unkarilaisten orkesterien riveissä ja solistina, mm. Liszt-kamariorkesterissa sekä kamariorkesteri Anima Musicaessa. Ulkomailla Bogányi on vieraillut Baijerin valtionoopperan orkesterissa ja Münchenin kamariorkesterissa.
PÄIVI VÄISÄNEN
Päivi Väisänen (MuM) on kuopiolainen orkesteri- ja kamarimuusikko sekä huilupedagogi. Päivi kävi musiikkiopistotaipaleensa Kuopion konservatoriossa Herbert Lindholmin johdolla. Sibelius-Akatemian opintojen aikana hän sai oppia mm. Hanna Juutilaiselta ja Ilpo Mansnerukselta sekä lukuisilta mestarikursseilta niin huilu- kuin kamarimusiikin saralla. Päivi palasi Kuopioon 2008 unelmatyöhönsä kaupunginorkesterin huilun äänenjohtajaksi. Mielenkiintoista vastapainoa orkesterityölle tuo Savonia-AMK:n huiluluokan opetustyö joka sopivassa suhteessa inspiroi ja haastaa sukeltamaan entistä syvemmälle huilunsoiton maailmoihin. Kamarimusiikki on aina ollut Päiville erityisen tärkeä musisoinnin muoto ja erilaisia kokoonpanoja on ehtinyt kertyä vuosien varrella useita. Rakkaimpana mainittakoon kansainvälisestikin useissa kilpailuissa menestynyt Fantasiakvintetti. Päivin mielestä parasta niin soitto- kuin opetustyössäkin on jatkuva uuden oppiminen työskennellessä lahjakkaiden ja asialleen omistautuneiden ihmisten parissa.
SAARA LEHTINEN
Saara Lehtinen (s. 1997) on nuori Tamperelaislähtöinen huilisti. Tällä hetkellä hän viimeistelee maisterin opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Kesällä 2022 Saara valmistui Baselin Musiikkikorkeakoulusta Felix Rengglin luokalta. Tärkeinä opettajina ovat toimineet myös mm. Petri Alanko ja Christina Fassbender.
Saara soittaa monipuolisesti myös orkesterimuusikkona, hän on toiminut mm. Gustav Mahler nuoriso-orkesterin soolohuiluna, ja soolopiccolona Gstaad Menuhin Festivaaliorkesterissa, ja Suomessa hän vierailee usein mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfonietan ja monien muiden orkesterien riveissä. Solistina Saara on soittanut mm. Radion Sinfoniaorkesterin ja Tampere Filharmonian kanssa. Kilpailukokemustakin Saara on ehtinyt kerryttämään, mm. lukuisia palkintosijoja kansainvälisissä nuorten muusikoiden kilpailuissa. Vuonna 2014 Saara voitti Suomen Huiluseuran nuorten huilistien Gluck- huilukilpailun, mikä oli hieno kokemus.
B-SARJA, 13-15 VUOTIAAT
HELLEVI LASSFOLK, tuomariston puheenjohtaja
Hellevi Lassfolk toimii huilunsoiton lehtorina Musiikkiopisto Juvenaliassa. Opetustyön ohella hän soittaa edelleen ja esiintyy säännöllisesti monenlaisissa tilaisuuksissa. Juvenaliassa huiluluokan nuorimmat oppilaat ovat 6-vuotiaita, yläikärajaa Lassfolkin huiluluokalla ei ole. Pääosin oppilaat ovat 7-19 vuotiaita. Huiluopetuksen lisäksi hän johtaa myös oppilaitoksessa periodeittain toimivaa huiluorkesteria, joka esiintyy säännöllisesti oppilaitoksen yhteisissä teemakonserteissa.
Hellevi on ollut huiluseuran jäsen jo varhaisista opiskeluvuosista lähtien. Hän on ollut mukana järjestämässä seuran 30-vuotisjuhlaa vuonna 2013 ja kansallista Gluck-huilukilpailua vuonna 2015.
Hellevillä on kaksi aikuista lasta, joista toinen toimii ammattimuusikkona ja toinen bisnesanalyytikkona. Vapaa-ajalla hän harrastaa lukemisen ja konserteissa käynnin ohella liikuntaa erimuodoissa, mieluisimmat lajit hänelle ovat tanssi ja tennis.
PETRI ALANKO
Petri Alanko on Sibelius-Akatemian huilunsoiton lehtori ja huilukoulutuksen vastuuopettaja. Vuosina 1988-2010 hän toimi vakituisena soolohuilistina Zürichin oopperassa, Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Radion Sinfoniaorkesterissa.
Hän voitti 1. palkinnot Koben huilukilpailussa 1989 ja Münchenin ARD-kilpailuissa 1990. Hän on tämän jälkeen esiintynyt runsaasti sekä solistina että kamarimuusikkona, Suomessa ja ulkomailla. Omia levytyksiä on kertynyt viisi, joista kolme on huilukonserttolevytyksiä RSO:n, Lahti Sinfonian, Tapiola Sinfoniettan ja Avantin kanssa. Vuonna 2009 hän kantaesitti Lotta Wennäkosken huilukonserton Soie yhdessä RSO:n kanssa
Alanko on toiminut tuomarina kansainvälisissä huilukilpailuissa München ARD, Kobe, Nielsen (Odense), Nicolet (Peking), Budapest ja Krakova. Touko-kesäkuussa 2022 hän toimi vierailevana professorina Aichin taideyliopistossa Japanin Nagoyassa.
Outi van Treeck on monipuolinen ja muuntautumiskykyinen huilisti ja huilupedagogi. Hän aloitti huilunsoiton opintonsa Tampereen konservatoriossa ja jatkoi myöhemmin Sibelius-Akatemiaan, josta valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2007 erinomaisin arvosanoin. Opintojaan Outi on täydentänyt mm.Erasmus vaihto-oppilaana Salzburgin Mozarteumissa, Suomen Kulttuurirahaston tuella Lontoossa Paul Edmund-Daviesin ja Patricia Morrisin oppilaana sekä lukuisilla koti-ja ulkomaisilla mestarikursseilla.
Nykyisin Outi toimii huilistina Kymi Sinfoniettassa ja avustaa säännöllisesti useissa maamme sinfoniaorkestereissa. Hänellä on ollut pitkiä kiinnityksiä mm.Tampere Filharmoniassa, Radion Sinfoniaorkesterissa ja Kansallisoopperan orkesterissa. Outi van Treeck on myös Tampere Flute Fest-tapahtuman kilpailukoordinaattori. Opetustyö on lähellä Outin sydäntä. Hän työskentelee opettajana mm. Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja Kotkan seudun musiikkiopistossa.
Meksikolais-amerikkalainen huilisti Beatriz Macías tunnetaan kauniista"laulumaisesta” soinnistaan. 18-vuotiaana hän teki soolodebyyttinsä arvostetussa D.A.R. Constitution Hallissa Washingtonissa, ja hänet nimettiin Yamaha Young Performing artistiksi. Beatrizin ura on vienyt hänet ympäri maailmaa. Hän on toiminut huilun äänenjohtajana Luxembourg Chamber Orchestra’ssa, voittanut Iceland Symphony Orchestra’n ja Birminghamin Royal Ballet’n koesoitot, ja esiintynyt useiden orkestereiden kanssa, mm. Frankfurt Radio Symphony, Rotterdam Philharmonic, Dutch National Ballet, Luxembourg Philharmonic, Suomen Kansallisopperan orkesteri ja Houston Symphony. Beatriz on Tampere Flute Festin perustaja ja taiteellinen johtaja.
ENNA PUHAKKA
Enna Puhakka on toiminut syksystä 2022 Sinfonia Lahden huilun- ja pikkolonsoittajana. Sitä ennen hän toimi Kuopion kaupunginorkesterin huilun varaäänenjohtajan virassa. Hän on vieraillut myös mm. Tapiola Sinfoniettassa, Suomalaisessa Kamariorkesterissa, Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Radion Sinfoniaorkesterissa. Orkesterityön ohella Puhakka opettaa Lahden konservatoriossa ja esiintyy kamarimuusikkona. Puhakka on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja Berliinin Taideyliopistosta sekä musiikkipedagogiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta. Puhakan opettajina ovat toimineet mm. Christina Fassbender, Hanna Juutilainen ja Petri Alanko. Hän on täydentänyt osaamistaan lukuisilla mestarikursseilla sekä vaihto-opiskelijana Grazin Taideyliopistossa Itävallassa.
C-SARJA, 9-12 VUOTIAAT
ANNALEENA JÄMSÄ, tuomariston puheenjohtaja
Tampere Filharmonian huilun äänenjohtaja Annaleena Jämsä on työskennellyt aiemmin huilun äänenjohtajana Oulu Sinfoniassa ja Kymi Sinfoniettassa, sekä vuorottelevana soolohuilistina Oslon filharmonikoissa ja Norjan kansallisoopperan orkesterissa. Orkesterimuusikkona hän on avustanut lisäksi useissa pohjoismaisissa orkestereissa. Orkesterityönsä rinnalla hän opettaa huilunsoittoa TAMK Musiikissa sekä mestarikursseilla ja on kansainvälisesti konsertoivan Oslo Kammerakademi -kamariyhtyeen jäsen. Solistina Jämsä on esiintynyt mm. Jyväskylä Sinfonian, Oulu Sinfonian, Kemin ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Kaartin soittokunnan sekä Tampere Filharmonian kanssa. Annaleena voitti Lahden valtakunnallisen puhallinkilpailun huilusarjan ja parhaan puupuhaltajan palkinnon vuonna 2003. Crusell-huilukilpailussa vuonna 2001 hänelle myönnettiin Pro Musica-stipendi. Jämsän opintoja Sibelius-Akatemiassa ja Keravan musiikkiopistossa ohjasivat Ilpo Mansnerus, Liisa Ruoho ja Marja-Leena Mäkilä.
KAISA KORTELAINEN
Kaisa Kortelainen on työskennellyt vuodesta 2018 lähtien Radion sinfoniaorkesterin 2. soolohuilistina ja vuonna 2022 hänestä tuli myös nykymusiikkiyhtye Avanti!n jäsen. Lisäksi häntä kuullaan säännöllisesti vaihtuvissa kokoonpanoissa ja musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.
Musiikkiopintonsa Kortelainen aloitti Nurmeksessa Pielisen Karjalan musiikkiopistossa Satu Huukin oppilaana. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja esittävän säveltaiteen osastolla Mikael Helasvuon ohjauksessa, josta hän valmistui vuonna 2019 maisteriksi. Kortelainen on lisäksi suorittanut maisteriopinnot Pariisin konservatoriossa vuosina 2015-2017 opettajanaan Philippe Bernold.
KEIJO SÄIKKÄ
Keijo Säikkä aloitti huilunsoiton 9-vuotiaana Raahen musiikkiopistossa. Hän on opiskellut huilunsoittoa Lahden Ammattikorkeakoulussa Rainer Risbergin johdolla, Metropolia Ammattikorkeakoulussa Anja Voipio-Mansneruksen oppilaana sekä Ranskassa Conservatoire National de Région de Rennes´sä Gladys Bouchet´n johdolla. Vuonna 2011 hän teki Metropolia Ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogi YAMK -tutkinnon sekä A-tutkinnon. Kiinnostus lapsinäkökulmaiseen opetukseen ja ryhmäopetuksen kehittämiseen johtivat lisäopintoihin Helsingin yliopistossa, jossa Keijo opiskelee työn ohessa luokanopettajaksi ja erityisopettajaksi kasvatuspsykologian ryhmässä.
Keijo on opettanut huilunsoittoa vuodesta 2007 alkaen Vantaan musiikkiopistossa, jossa hän myös johtaa puhallinorkestereita. Soittotunneilla hän korostaa erityisesti musiikista nauttimista, soiton riemua ja oman ilmaisun vahvistamista.