News and Articles

Olemme rajanneet Suomen Huiluseuran sisältöä vain jäseniemme käyttöön. Mikäli olet jo seuramme jäsen ja sinulta puuttuu vielä tunnukset sivuille, olethan yhteydessä jäsensihteeriimme. Jos et ole vielä jäsen, käy täyttämässä jäsenhakemuslomake 

Korona-aika on ajanut monet meistä uuden äärelle ja etäopetus on tullut jäädäkseen opetusmuotona musiikkiopistojen arkeen. Vaikka digiloikka viime keväästä onkin ollut monelle meistä jo valtava, päätimme jakaa teille muutamia vinkkejä myös kotiin linkattavaksi. Viime syksynä Matti Suvela ja Annika Gummerus-Putkinen Pop-Jazz Konservatoriolta tekivät meille Virtuaalivirtuooseihin näppärät vinkkivideot etäopetusta varten, jotka saamme nyt jakaa teille kaikille uudelleen.   

 

Kuvayhteys

Mitä kameraa käytän?
Mihin asettelen laitteet?
Tietokoneen asetteleminen?
Ulkoinen kamera?

Katso videolta vinkit mm. siihen, mitä sinusta tulee näkyä. Huomioithan myös puhelimen kameraa käytettäessäsi, ettet peitä puhelimen mikrofoniaukkoja asetellessasi puhelinta esimerkiksi nuottitelineelle tai hyllylle. 

 

Nettiyhteys

Millainen nettiyhteyden tulisi olla?
Kodin yhteinen internet vai mobiililaajakaista?
Langallinen (ethernet) vai langaton (Wi-Fi), onko niillä eroa?

Miten kotona tulisi sitten nettiyhteyden kanssa toimia, että etätunti sujuisi mahdollisimman saumattomasti? Nettiyhteyden tärkeyden tajuaa vasta sitten kun se ei toimi halutulla tavalla.  

 

Ääniyhteys

Mitä mikrofonia etäyhteydessä kannattaa käyttää?
Kannattaako hankkia erillinen mikrofoni?
Mikä on äänikortti?
Entäs kuulokkeet?

Ääni on musiikinopetuksessa se kaikkein tärkein ja siihen kannataa panostaa, että opetus on molempiin suuntiin mielekästä. 

 

Oman stemman äänittäminen

Kuinka näppärästi voin äänittää puhelimellani omaa soittoani?
Voinko kuunnella taustanauhaa/ säestystä samalla kun äänitän soittoani? 

Oman soiton äänittäminen on hyvä oppimisen apuväline. Melkein kaikista kännyköistä löytyy ääninauhuri-ominaisuus jota voit hyödyntää äänittämiseen. Jos haluat kuunnella taustanauhaa tai säestystä äänittäessäsi, tarvitset kännykän lisäksi esimerkiksi tietokoneen ja kuulokkeet. Voit kuunnella äänitettäsi itse tai lähettää sen vaikkapa opettajalle palautteen saamista varten. Lisää ääninauhan lähettämisestä seuraavassa videossa...

 

Valmiin stemman lähettäminen

Kenelle lähettäisin soittoani kuunneltavaksi?
Kuinkahan se onnistuisi?

Kännykän ääninauhurista saat jaettua äänileikkeen kätevästi suoraan whatsappilla opettajallesi palautteen saamista varten tai ilahduttamaan vaikka kaverisi tai esimerkiksi mummosi päivää!

 

Stemmojen koostaminen taustan päälle

Kuinka voisin liittää äänitetyn stemman taustanauhan päälle?

Tietokoneohjelmaa käyttämällä voit koostaa erillistä ääninauhoista yhtenäisen kokonaisuuden jossa soivat päällekkäin esimerkiksi säestys ja soolo.

 

Viritin-metronomi sovelluksen käyttäminen

Kuinka saisin huiluni vireeseen?
Miten saisin tempon säilymään? 

Viritin ja metronomi ovat jokaisen soittajan tärkeät työvälineet. Voit ladata kännykkääsi ilmaisen sovelluksen, josta löydät sekä virittimen että metronomin. Näin molemmat ovat aina siellä missä sinäkin! Kun olet vireessä ja ajallaan, yhteissoitto sujuu kuin leikiten. 

 

Web-kamerat

Haluaisinko parantaa etätuntien laatua web-kameran avulla?
Mitä hyötyä irrallisesta kamerasta voisi olla?

Laadukkaalla ulkoisella tietokoneeseen liitettävällä kameralla voit parantaa kuvan lisäksi myös etätunnin äänen laatua. Irrallinen kamera antaa mahdollisuuden säätää kuvakulmia toivimammiksi.

 

 

Matti Suvela 8141564Matti Suvela on toiminut musiikkialla yli 20 vuotta. Hän toimii verkko-opetuksen koulutussuunnittelijana ja musiikkiteknologian opettajana Pop & Jazz Konservatoriossa. Verkkomentorin tehtävissään hän kouluttaa opetushenkilöstöä ja opiskelijoita auttaen oppimisalustojen ja verkkotyökalujen kanssa.

Matti on myös musiikkiyhtiö Popmode Oy:n tekninen vastaava (kuvankäsittely, taitto, ohjelmointi) ja studiomestari (äänitys, miksaus, masterointi). Lisäksi hän toimii Roihupellon Bändikoulussa operatiivisena johtajana sekä opettajana.

 

Annika G PKuva: Patrik RastenbergerAnnika Gummerus-Putkinen (s.1962) on opettanut Pop & Jazz Konservatoriolla huilua, yhtyeitä ja teoriaa vuodesta 1992 alkaen. Annikaa kiinnostaa erityisesti improvisoinnin pedagogiikka ym pedagogiikan kehittäminen.

Vuodesta 1999 lähtien Annika Gummerus-Putkinen on myös toiminut säveltäjänä, mm. nuorten musiikkinäytelmien lauluntekijänä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuulikki Kankaanpään teksteihin.

Esiintyjänä Annika on toiminut mm. Muhalluksen (1989–91) solistina, ja hän toimii edelleen Paperikuu-yhtyeen sekä Pentti Hildén duon jäsenenä, huilistina ja laulajana.