Artikkelit ja tiedotteet

Olemme rajanneet Suomen Huiluseuran sisältöä vain jäseniemme käyttöön. Mikäli olet jo seuramme jäsen ja sinulta puuttuu vielä tunnukset sivuille, olethan yhteydessä jäsensihteeriimme. Jos et ole vielä jäsen, käy täyttämässä jäsenhakemuslomake 

Finnish Flute Festival 2022 järjestettiin Helsingin Musiikkitalolla 7.-9.10. Suomen Huiluseuran, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Adams European Flute Centren yhteistyönä. Ilo oli moninkertainen tapahtuman toteutuessa kahden aiemman yrityksen jälkeen. Ja odotus palkittiin!

Kolmen päivän ajaksi Musiikkitalon alakerta vallattiin huilumusiikille. Arvioilta 350 huilistia ympäri Suomen kerääntyi innokkaana yhteen täyttäen talon pienimmät salit, olipa mukana opiskelijoita myös Baltian maista sekä pisimmiltään Israelista saakka. Tunnelma oli käsinkosketeltavan odotettu ja iloinen. Kansainvälistä väriä tapahtumaan toivat tunnetut huippuhuilistit ja pedagogit ympäri Eurooppaa. Saimme nauttia Paul Edmund-Daviesin, Anna Garzuly-Wahlgrenin, Gudrun Hinzen, Gareth McLearnonin, Ulla Miilmannin, Paolo Taballionen ja Matthias Zieglerin ihastuttavasta seurasta, opeista ja konserteista.  Kolmen päivän ajan tässä pedagogisesti painottuneessa jäsentapahtumassa kuultiin uskomaton kattaus mestarikursseja, luentoja, workshoppeja ja maailmanluokan konsertteja. 

Finnish Flute Festival 14Finnish Flute Festival 127Finnish Flute Festival 21Finnish Flute Festival 32

Finnish Flute Festival 62Finnish Flute Festival 25Photos: Francisco Gonzalez Camacho Finnish Flute Festival 138

Konserteissa kuultiin myös Helsingin kolmen orkesterin soolohuilisteja; Niamh McKenna Helsingin kaupunginorkesterista, Yuki Koyama Radion Sinfoniaorkesterista ja Alexis Roman Suomen Kansallisoopperan orkesterista. Kaikissa festivaalin konserteissa toimivat säestäjinä Sibelius-Akatemian taitavat pianistit Naoko Ichihashi, Matilda Kärkkäinen ja Mariko Furukawa.

Kotimaista osaamista edustivat myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian huilupedagogit Elina Raijas, Hanna Kinnunen, Yuki Koyama ja Hanna Juutilainen, jotka tarjosivat mestarikursseja toisen asteen opiskelijoille sekä edistyneimmille musiikiopistojen oppilaille. Suuren panostuksen festivaaliin toi myös Sibelius-Akatemian huilumusiikin lehtori ja Huiluseuran johtokunnan aktiivijäsen Petri Alanko, jonka Nielsen workshop keräsi joukon opiskelijoita perehtymään konserton saloihin.

Taideyliopiston tarjonnasta mainittakoon myös Päivi Arjaksen, Erja Joukamo-Ampujan, Tommi Hyytisen ja Maria Vahervuon luennot, joissa saattoi ammentaa oppia mm. esiintymisvalmennuksesta ja huilun huollosta sekä tehdä Alexander-tekniikka ja Pilates-harjoitteita.

FFF elinaFFF Hanna K

Pete FFFFFF YukiKuvat: Laura RaudaskoskiFFF Hanna J

Tapahtuman keskuksena toimi Suomen toistaiseksi suurin huilunäyttely pohjakerroksen aulassa, jossa pääyhteistyökumppanimme Adams Flute Centre, sekä muut ulkomaiset huiluesittelijät Mancke headjoints, Burkart Flutes, Eva Kingma ja paikalliset soitinliikkeet kuten Huilupiste ja Soitin Laine esittelivät laajaa huilujen ja tarvikkeiden valikoimaa. Tarjolla oli myös kattavasti nuotteja. Tapahtuma-aukio täyttyi esittelyssä huilun säihkeestä ja kauniista huilun äänistä. Open Stage tarjosi festivaalin aikana estradin kaikille huilisteille ikään ja soittovuosiin katsomatta, jossa soittajat ilahduttivat yleisöä näyttelyn keskellä.

Finnish Flute Festival 104Finnish Flute Festival 73Finnish Flute Festival 75Finnish Flute Festival 50 

Finnish Flute Festival 119Finnish Flute Festival 25Kuvat: Francisco Gonzalez CamachoFinnish Flute Festival 110

Katselmus nuorille musiikkiopiston oppilaille keräsi runsaan osanottajamäärän. Viikonlopun aikana kuultiin upeita esityksiä neljässä eri sarjassa. Osanottajat pääsivät soittamaan taiturillisten pianistien, Timo Latosen ja Esa Ylivaara kanssa, ja saivat asiantuntevaa palautetta arvostetuilta suomalaisilta huilupedagogeilta, orkesterihuilisteilta sekä alan opiskelijoilta. Raadissa olivat mukana  Bernadett Boganyi, Anu Honkanen, Hanna Juutilainen, Hanna Kinnunen, Niamh McKenna, Ulla-Maria Pöyhtäri, Susanna Bunda, Elias Trygg, Julia van der Haagen, Senja Mäki, Kaisa Kivioja ja Henna Nieminen. 

Finnish Flute Festival 83 kopioKuvat: Francisco Gonzalez CamachoKatselmusraati halusi muistaa muutamia esiintyjiä kannustuspalkinnoilla ja esitysten joukosta tehtiin myös jokaisesta sarjasta nosto sunnuntain 9.10. Final Fun konserttiin. Kannustuslahjakortin saajia olivat: 

A-Sarja: 

 • Noel Äyräväinen
 • Zijing Tang
 • Klaara Kuitunen

B-Sarja: 

 • Lyydia Liikanen
 • Tiia Aykar ja Seela Latonen
 • Eero Punkari

C-Sarja: 

 • Anniina Hyväri
 • Aino Aapola
 • Meri Järvinen 

D-sarja: 

 • Kerttu Kulmala & Patricia Helenius
 • Tiira Lampisuo & Katja Kapustina

 

Suuren suosion saavuttivat myös Gareth McLearnonin luotsaamat Huiluyhtyeet. Intermediate ja Advance kokoonpanoissa soitti yhteensä lähes 100 soittajaa! Monipuolinen ohjelmisto tarjosi jokaiselle jotakin, irkkukappaleista leffamusiikin kautta aina modernimpaan huiluyhtyerepertuaariin. 

Finnish Flute Festival 62Finnish Flute Festival 64Finnish Flute Festival 62

Finnish Flute Festival 75Kuvat: Francisco Gonzalez Camacho

Viikonlopun konsertit saavuttivat niin huikean suosion, että aivan kaikki eivät mahtuneet sisäänkään. Harvoin on Suomessa nähty tällaista huilun juhlaa! Siksi haluamme tarjota teille vielä mahdollisuuden nähdä viimeisen Final Fun konsertin esitykset tallenteena.  

Konsertissa esiintyivät:

FFF FLUTE ENSEMBLES with GARETH McLEARNON 

Intermediate 

Trad. (sov. Liz Goodwin): Canon of Peace
Trad. (sov. Liz Goodwin): Soldier’s Joy Hornpipe 

Advanced

A. Piazzolla (sov. G. McLearnon): Libertango G. McLearnon: Edge Effect 

Intermediate & Advanced:

E. John/ T. Rice (sov. G. McLearnon): Circle of Life 

KATSELMUS:

Sarja D: Huiluryhmä Liekit: Ilma Acosta Törmälehto, Aada Heikkilä, Lilja Verhaverbeke, Vili Välimäki, Noel Äyräväinen 
Fr. Göttsche-Niessner: Sadetanssi L. Rossa: Moderato ma non troppo 

Sarja A: Viia Katila, flute & Timo Latonen, piano
J.S.Bach: Flute Sonata in C major BWV 1033 

 Sarja B: Olli-Pekka Pulkkanen:
O. Taktakishvili: Sonata for flute and piano, 3rd. mvt, Allegro 

Sarja C: Carolina Azzola
E. Bozza: Image 

 FFF ALL STARS ENSEMBLE:
Gareth McLearnon, Niamh McKenna, Hanna Juutilainen, Yuki Koyama, Hanna Kinnunen, Matthias Ziegler
Trad. (arr. McLearnon): Carrickfergus 

ALEXIS ROMAN & MATILDA KÄRKKÄINEN
Bizet: Carmen Fantasy (arr. Seiya Ueno) 

Kiitos kaikille mukana olleille. Osallistumalla ja nauttimalla viikonlopun tarjonnasta toitte oman tärkeän osuutenne tapahtumaan. Käännämme katseen tulevaan ja toivomme näkevämme teitä myös jatkossa Huiluseuran tapahtumissa!

Kuvat Francisco Gonzalez Camacho